Vlaamse Vereniging voor Entomologie
Flemish Entomological Society

Jeugdeducatie


Home | Vereniging | Programma | Phegea | Mededelingen | Bibliotheek | Publicaties | Lid worden | Dagvlinders | Catalogue of the Lepidoptera of Belgium| Bladmineerders | Jeugdeducatie | Links

.

Werkgroep Jeugdeducatie

Tweede Jeugdkriebeldag op 16 september 2023 aan het Vrieselhof

 

Organisatie van de 2de Jeugdkriebeldag
Mensen komen toe omstreeks 14 uur en worden door mij (Chris) verwelkomd. Ze zullen gevraagd worden om bij Micheline een document voor toestemming om foto’s te mogen nemen en om een e-mailadres achter te laten zodat we hen kunnen bedanken voor hun aanwezigheid en een kleine survey in te vullen van hoe ze de dag hebben ervaren. Die info helpt ons voor latere evenementen.
Afhankelijk van het aantal mensen dat aanwezig zal zijn, worden ze uitgenodigd om deel te nemen aan de voorziene activiteiten (zie opdrachtenboekje).
Er zullen 10 paaltjes staan met een nummer. De eerste 9 zijn de feitelijke opdrachten en het plaatje met het nummer 10 zal de weg naar de collecties aanduiden, waar iemand de bezoekers zal ontvangen (Guido en Willy).
De eerste groep die aankomt zal met opdracht 1 beginnen, de volgende groep met opdracht 2, de 3de groep met opdracht 3 en zo voort. Na 15 min schuift iedereen door naar de volgende opdracht. Wie bij opdracht 10 is en het is tijd om te verschuiven kan dan onze collectie gaan bezoeken en hier is de bezoektijd onbepaald.
Er zal een winkeltje zijn, dat zal een doek zijn die op de grond zal gelegd worden en waar al het nodige materiaal voor de opdrachten zal liggen. Aan de aanwezigen zal gevraagd worden om het materiaal dat ze hebben gebruikt na elke opdracht terug in de winkel te leggen, zodat de volgende groep ze kan gebruiken. Ikzelf (Chris) zal voor het materiaal zorgen voor de verschillende opdrachten.

Vrijwilligers gezocht
Onze 2de Jeugdkriebeldag gaat door op zatderdag 16 setpember en zal van start gaan om 14 uur, aan het kasteel Het Vrieselhof te Oelegem.
De dag is bedoeld om kinderen en hun ouders ons werk te laten ontdekken, alsook het belang ervan bij te brengen.
Je kan het programma eveneens op de website vinden.
Zoals je kan lezen zal er met een opdrachtenboekje gewerkt worden, de werking daarvan kan je hieronder vinden.
Als jullie interesse hebben om een handje toe te steken op die dag zou dat zeker welkom zijn. De bedoeling is om iemand van onze leden aanwezig te hebben bij elke opdrachtplek.
We hebben geen idee hoeveel bezoekers er zullen opdagen, maar het zou heel goed zijn om kennis te maken met onze andere leden, die bijna nooit de kans krijgen om elkaar te ontmoeten. Na het gebeuren kunnen we nog even samen zitten met een goeie pint of een koffie.
Dus laat mij zeker weten of jullie aanwezig kunnen zijn en voor welke opdracht je wilt gaan. Dit kan op het volgend e-mailadres: jeugdvve@outlook.com.

Neem alvast eens een kijkje in het opdrachtenboekje.

 


 

Oprichting van een werkgroep voor Jeugdeducatie

Zoals we weten worden onze leden een stukje ouder, en is het tijd dat we voor de toekomst van onze vereniging nieuw bloed aantrekken. Waar beter te starten dan bij de jeugd? Maar hoe deze jonge mensen aantrekken? Dat is de vraag. Op educatief gebied in de scholen wordt er weinig van natuurkunde gegeven buiten de moderne lessen die nu meer gericht zijn naar globale opwarming en dergelijke.
Het is wel zo dat enkele gemeenten veel inzetten om een NEC (Natuur Educatie Centrum) te hebben, maar daar zijn er nog te weinig van. De vraag is nu, wat kan de VVE bijbrengen en hoe?


Al onze leden hebben een goede kennis op verschillende vlakken, dag- en nachtvlinders, kevers en andere. Waarom dan niet onze kennis delen met de jeugd? Eén persoon kan het niet alleen doen, maar wel door het creëren van een werkgroep, die specifiek werk zal maken voor die educatie.
Wat kan er beter zijn om in de ogen van de kinderen verwondering te zien als ze iets mogen doen en nieuwe dingen kunnen ontdekken waarvan ze niet eens het bestaan wisten. Ook is het een goed ding dat kinderen opdagen met hun ouders die op hun beurt interesse kunnen hebben en dan ook lid worden van de vereniging. Het ligt in onze handen om onze vereniging voor de komende 50 jaar verder te laten bestaan.

Doel van de Werkgroep Jeugdeducatie

  • Organiseren van activiteiten voor de jeugd, als voorbeeld op onze maandelijkse bijeenkomsten kunnen we gebruik maken van het Vrieselhof in Ranst of het Molsbroek in Lokeren. De kinderen kunnen activiteiten bijwonen, zoals bladmineerders, vlinders, motten gaan zoeken maar er zijn nog andere ideeën die aan bod kunnen komen.
  • De gemeenten aanspreken, met of zonder een NEC.
  • Een mottennacht organiseren of een tochtje maken op zoek naar vlinders of rupsen enz.
  • Natuurevenementen en dit met activiteiten voor kinderen.

Hoe?

  • Jeugdbewegingen contacteren.
  • Scholen rechtstreeks of via de gemeenten aanspreken.
  • Meewerken aan iniatieven georganiseerd door andere instanties.

Neem contact op met Chris Piccini als je wil meewerken aan deze werkgroep.