Vlaamse Vereniging voor Entomologie
Flemish Entomological Society

Jeugdafdeling


Home | Vereniging | Programma | Phegea | Mededelingen | Bibliotheek | Publicaties | Lid worden | Dagvlinders | Catalogue of the Lepidoptera of Belgium| Bladmineerders | Jeugdafdeling | Links

Verslag activiteiten

Nieuwsbrief - Kriebeldagen - Lid worden

 

1. Verslag Nerdfestival te Puyenbroek op 25 en 26 mei 2024. 

De VVE werd voor het 2de jaar naar elkaar uitgenodigd op het Nerdfestival die plaats vond op het domein van Puyenbroek te Wachtebeke op 25 en 26 mei 2024, en deel te nemen aan de Entomologie stand.
De jeugdafdeling van de VVE heeft dit met plezier aanvaard. Samen met de  Dagvlinderafdeling stonden we allen paraat voor het zware weekend die ons te wachten stond. Uit ervaring van vorig jaar, wist ik dat er veel volk aanwezig zou zijn, en dat was ook niet anders dit jaar. Naar verluid 20 000 bezoekers waren op bezoek op het Nerdfestival. Op vrijdag hadden we onze stand opgezet om klaar te zijn voor het weekend.
En zo, op zaterdag werden de deuren om 10 uur geopend, na enkele minuten stond de Jungle tent al vol met volk. Onze stand bood het volgende aan de bezoeker aan: bij de dagvlinderafdeling waren er levende rupsen en deze waren te zien op hun waardplant, welk veel aandacht trok en waar de collega’s zoveel mogelijk informatie over gaven. Aan de Jeugdafdelingstand hadden we ook een paar dingen bedacht, ons kijkkastje en een kastje met levende Motten. We nodigden de kinderen uit om op zoek te gaan naar de verloren namen van drie pijlstaarten.
Het werd snel duidelijk dat dit ook een succes was bij de kinderen.
In de namiddag kreeg onze stand versterking van Ben en zijn vader Tim, wat meer dan welkom was want Micheline en ik begonnen onze stem te verliezen na zoveel te hebben verteld over wat we doen binnen de VVE.
Ben bracht dan ook een doosje met een kleine kolonie mieren mee Het is onmogelijk om precies te weten hoeveel mensen er zijn gestopt met vragen aan onze standen maar dat waren er heel veel, en dit was op zondag ook het geval.
We mogen zeggen dat het zeker een tof week end was en we mogen ook 4 nieuw ingeschreven Jeugdleden verwelkomen. Deze krijgen nog een apart berichtje als verwelkoming.
Ik kijk er zeker naar uit om volgend jaar er weer te staan en hoop dat sommige van onze jeugdleden ook aanwezig kunnen zijn.
Nogmaals hier een grote dank aan iedereen die de stand hebben bemand tijdens het weekend, met name Micheline, Vanessa, Anne, Beau, Ben, Nele en Tim. Een dikke dankjewel.

Chris


Emoji World Smiley & Emoji - App on Amazon Appstore

2. Verslag 20 jaar NEC (Natuur Educatie Centrum) op 28 april 2024.

lamp

Arthur

 

schuur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De VVE jeugdafdeling werd uitgenodigd om aanwezig te zijn op de 20ste verjaardag van De NEC te Sint Lievens Houtem op 27 en 28 April.
Op 27 april hebben we een lamp mogen opstellen aan de Pastorie van Zonnegem deelgemeente van Sint Lievens Houtem.
Ik werd bijgestaan door onze jeugdlid Arthur en zijn vader Jan, en de coördinator van de NEC Tineke. De weergoden waren ons goed gezind en we kregen zacht weer van13° en windstil. Welk ons dan toch heeft geholpen voor het vangen van zo’n 60-tal motten. Dit evenement was bedoeld voor het groot publiek om deel te nemen maar helaas daagde niemand op. De aanwezigen waren zeer enthousiast met het vangen van al die motjes. De vangst was dan ook bedoeld om op 28 April te tonen.
De vangst werd gestopt rond 01u 30.

Op 28 april hebben we onze stand proberen op te zetten maar dit lukte maar half, en dit door een felle wind waardoor op een bepaald moment onze tent gewoon de lucht in vloog. En, de tent was weggewaaid, zo’n 30-tal meter verder in de boomgaard.


tent

stand


Helaas konden we geen boeken uitstallen alleen onze insectenkastjes.
We dachten eerst met deze krachtige wind dat er niet volk zou opdagen voor dit evenement. Maar het tegenovergestelde gebeurde.
Enkele weken geleden kwam ik op idee om werelds eerste mottenschuur te bouwen, waar de gevangen motten op zaterdag gewoon rond konden vliegen. De schuur was er wel, maar het idee om de motten los te laten hebben we gewoon niet gedaan. Door het feit dat we dachten dat er veel kinderen schrik zouden hebben, welk naderhand zo bleek te zijn maar het waren niet alleen kinderen die er schrik van hadden maar ook sommige volwassenen hadden het probleem. We hebben alles zodanig opgezet dat je zou heb kunnen denken dat we in de nacht, motten aan het vangen waren.

mottenschuur


Nu hier, is het waar we het zelf niet konden geloven maar de stand en de schuur was het trek pleister en heeft een enorm succes gehad. Vanaf 14u tot 18u heeft de schuur en stand tussen 130 en 150 bezoekers gehad. Aan de stand kregen de bezoeker al een beetje uitleg over de VVE en de uitgestalde insecten door Micheline, waarna ze de bezoekers uitnodigde om de mottenschuur te bezoeken. Waar ze allemaal uitleg kregen over motten en het algemeen belang van insecten in onze samenleving.
Al bij al, was het weekend geslaagd en we hebben de VVE ook weer eens op de map gezet bij verschillende mensen. Veel mensen kennen onze vereniging niet of hebben er zelfs nooit over gehoord. Maar hopelijk komt daar snel verandering in.
Maar ik wil zeker als laatste stuk van dit verslag een dikke dank geven ten eerste aan mijn vrouwtje Micheline die onze stand van de VVE heeft bemand in een strakke en gure wind. Ook een dikke dank aan Tineke Heye, om de VVE jeugdafdeling uit nodigen voor dit uitzonderlijk evenement.
En zeker niet te vergeten onze Jeugdlid Artur en zijn vader Jan voor hun inzet en om mij bij te staan voor het vangen van de motjes.
Afspraak is al genomen om volgend jaar op 18 Mei 2025 dit opnieuw te organiseren en we hopen dat we tegen dan ook beter weer zullen hebben, zodanig dat er nog meer mensen kunnen genieten en nog meer kunnen ontdekken en genieten onze insecten.

Chris Piccini

3. Info-avond op 24 april 2024 te Eeklo.

 

 

 

 

 


Op 24 april werd de VVE uitgenodigd te Eeklo door de IVM-leefmilieu waar een lesgever van Vlaco een spreekbeurt gaf over nuttige insecten en hun waardplant in de tuin. De jeugdafdeling van de VVE was aanwezig met een stand.
Een 15-tal mensen waren er aanwezig, de spreekbeurt begon om 20 uur.
De bedoeling was om mensen te informeren dat alhoewel sommige insecten een pest kunnen zijn voor tuiniers ze toch 90% voordelen hebben in een tuin. Ze gaf ook een overzicht van welke planten nuttig zijn in een tuin om zoveel mogelijk insecten aan te trekken.
Tijdens deze avond werd ons ook om info gevraagd en met plezier gegeven.
We hebben dan ook een stand mogen opzetten en Micheline en mijzelf (Chris) hebben die bemand.
Voor de aanvang, kregen we al enkele bezoekers aan de stand maar tijdens de pauze stonden de 15 personen aan de stand met allerlei vragen, welke we zoveel mogelijk hebben beantwoord.
De avond eindigde rond 22u30
Al bij al, was het zeker een activiteit waar ikzelf weer wil aan deelnemen en ook de VVE ken zulke info-avonden organiseren.
Graag wou ik nog Annelies Neyt van de IVM-Leefmilieu alsook de gemeente Eeklo en de spreekster, Myriam, van VLACO bedanken voor de uitnodiging.

Chris Piccini

 

 

 

Wil jij ook lid worden, dan kan dat via https://forms.office.com/r/uwhVwXgBRm of via dit formulier.